niedziela, 18 czerwca 2017

KEKS BANANOWY (ciasta-1)

Witajcie 😊!!

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Raz deszcz, grad czy nawet burza a raz słoneczko. Teraz pochmurnie i brrrr zimno😰.
Do spisu treści dołączam dziś kolejny dział: książka kucharska🕮.
Znajdziecie w niej różne przepisy na ciasta, desery, obiadki i sałatki. Nawet te najprostsze, codzienne, zwyczajne po skomplikowane. 
Obecnie jeszcze mało zaglądam do kuchni, bo to królestwo mojej mamy. Gdy jednak mam wolne i mam wenę twórczą to bawię się jej 'zabawkami' 😉 (druga kuchnia dopiero będzie się tworzyć).

A dziś by dłużej nie przeciągać napiszę przepis na nasze ciacho domowe, które mój Father uwielbia. Dla niego ciasta typu: z owocami czy galaretkami (ale to jest jego zdanie) mogłyby nie istnieć. - NIE WIERZĘ, W TO CO MÓWI😳😯!! 


KEKS BANANOWY


Składniki:
a) 3 duże, dojrzałe banany
b) 3 jajka
c) 1-1,1/2 szklanki cukru
d) 3 szklanki mąki
e) 3/4 szklanki oleju
f) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczającej
g) bakalie - jako dodatek (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczy itp.)

Wykonanie:
a) Banany obrać, pokroić w plasterki.
b) Do bananów dodać jajka i cukier i wszystko razem zmiksować.
c) Jak banany będą dokładnie zmiksowane - dosypać mąki, sody oraz wlać olej.
d) Wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
e) Bakalie osypać mąką.
f) Obsypane bakalie dołożyć do ciasta i wymieszać (punkt nie dotyczy, gdy nie dodajesz bakalii bo np. dzieci czy mąż czy ktoś tam nie lubi).
g) Ciasto wlać do keksówki lub na plech (blachę) czy tam formę - różne rejony, różnie się mówi. Rozciągnąć.
h) Piec około 45 minut w temperaturze: 180'C.

Sugestie:
a) Zawsze sama miksuję i 'puczę' banany a dopiero później wsypuję wszystko na raz i mieszam. Nie rozdrabniam składników.
b) Ciasto rośnie dość duże i mam wrażenie, że w keksówce jest ono za wysokie. Ładniejsze i piękniejsze kawałki (wydaje się mi) wychodzą z blachy (plecha). I po drugie mamy ich o wiele więcej.
c) Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem (czy zwykły też) to możesz nagrzać wstępnie go do 180 stopni i już za 30 minut będzie gotowe.
d) Aaa Francio wpadł ostatnio na pomysł aby oblać ciasto jeszcze jakąś polewą czekoladową lub waniliową i posypać kokosem albo kolorowymi płatkami. Myśl całkiem dobra. Następnym razem wykorzystam.
e) Ciasto to sprawdza się dobrze nawet na małą ilość członków. Dlaczego? Można go zabezpieczyć tak, że minie tydzień a ono nie wyschnie i nadal zachowa świeżość.
Wystarczy tylko zapakować go w folię aluminiową spożywczą i włożyć do woreczka. Sposób wypróbowany!

Wygląd:
Środek, wnętrze:





Od góry czyli 'z lotu ptaka':


No to jemy. Do pierwszej kawy, herbaty - idealne (jak zawsze niedzielne do południe):


SMACZNEGO!!

Miłych nocy
i dni
Sikoreczka 😋😋😋

28 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam banany!

    http://przystanek-klodzko.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta więc zjadłabym z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Violka zapraszam, nie mamy do siebie dalekooo z tego co już się orientuję.
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Po ogromnym stresie zamarzyłam o czymś pysznym.
    Oczywiście!!!! Mam na myśli Twój Keks bananowy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę więc szybkiego upichcenia i zjedzenia.
      :)
      a jak nie to zapraszam ugoszczę chętnie.

      Usuń
  5. Hi! I just have discovered your blog and now I am following you, I hope u can visit mine and if u like follow me back. Great post! Kisses from http://mylifeinsimplelittlewords.blogspot.com.es/ ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama nie piekę, ale za domowe ciasto oddam wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie wyglada ja bardzo lubie tak ekperymentować i na pewno skorzystam :)
    Może wzajemna obserwacja?

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem na tak. :) miłego eksperymentowania i smacznego życzę.

      Usuń
    2. Dodałam do obserwowanych, i bedę często u Ciebie komentować :*

      Usuń
    3. Patrycjo, będzie mi miło. Też wpadać będę do Ciebie i komentować jak się pojawi coś nowego.
      Wszystkiego dobrego.

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam, może spróbuje.

    http://weruczyta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika zachęcam. jest szybkie w robieniu a smakuje wysmienicie

      Usuń
  9. Do kawy w sam raz :) Na pewno jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie, pięknie, jak powiedziałaby moja babcia, ale wiesz, jaką ma się chętkę na takie smakołyki, będąc z dala od kraju? przyjadę, przetestuję... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza kawałkiem kuchni nic więcej nie potrzeba. :)ahhh babcie to piekły dopiero smaczne rzeczy. mniammmm

      Usuń